Grafisk element av eikeblader i bakgrunn i toppen på nettsiden.

Eikekjendiser

Frittstående og store eiketrær er et typisk trekk ved kulturlandskapet. Mange slike trær er velkjente og kjære landemerker. 

Melsom plante- og dyrefredningsområde ligger i et gammelt kulturlandskap i Sandefjord kommune.
Melsom plante- og dyrefredningsområde ligger i et gammelt kulturlandskap i Sandefjord kommune. Foto: Birgit Brosø / Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

Eiketrær er ofte populære

Sterke følelsesmessige bånd knyttes ofte til store eiketrær. De "gamle kjempene" har også vært et yndet motiv for bildekunsterne og fotografer. Under ser du et lite knippe av slike kjære eiker rundt Oslofjorden:

 

Eika på Ås

Denne eika ses daglig av tusenvis av studenter ved Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU) og er et yndet fotomotiv hele året.

Denne eika står på et jorde på Ås, rett ved Norges miljø- og biovitenskaplige universitet i Ås kommune.
Denne eika står på et jorde på Ås, rett ved Norges miljø- og biovitenskaplige universitet i Ås kommune. Foto: Birgit Brosø.

Sørenseneika

Den fredede eika ved Støa i Holmsbu har blitt malt av den kjente norske bildekunsteren Henrik Sørensen. Sørensen var en drivende kraft i kunstnerkolonien Holmsbumalerne. Eika sies å være rundt 400 år gammel.

Eika kalles ofte "sørenseneika". Støa ved Holmsbu billedgalleri, Asker kommune.
Eika kalles ofte "sørenseneika". Støa ved Holmsbu billedgalleri, Asker kommune. Foto: Birgit Brosø.

Kjoseika ved Farris

Allerede i 1917 ble Kjoseeika fredet. Eiketreet på Kroken i Kjose er den første naturfredningen i Vestfold, og også en av de eldste i Norge. Kjoseeika er fremdeles et majestetisk tre.

Kjoseeika ligger tett ved veien på Kroken i Kjose, Larvik kommune.
Kjoseeika ligger tett ved veien på Kroken i Kjose, Larvik kommune. Foto: Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

Ullebergeika i Brunlanes

Ullebergeika er i dårlig form. Kanskje ikke så rart når treet er rundt 500 år gammelt? Eiketreet ble fredet i 1939. Flere jernbånd er slått omkring stammen for å holde den sammen.

Ullebergeika i Larvik er rundt 500 år gammelt.
Ullebergeika i Larvik er rundt 500 år gammelt. Foto: Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

Tordenskjoldeika i Horten

I følge lokalhistoriske kilder skal Tordenskjold ha brukt eika til å fortøye skip i for 300 år siden. Tordenskjoldeika er et svært gammelt tre, kanskje så mye som 700 år. Eika ble fredet som naturminne i 1921, og var da vesentlig mer livskraftig enn i dag. Treet er nå i en dårlig forfatning og en del av stammen blir støttet av en stålbjelke. Krona er sterkt redusert, og stammen er delt i to helt ned til bakken. Litt under brysthøyde er omkretsen på over 12 meter.

Tordenskjoldeika er i dårlig forfatning og har massive støttepilarer for å holde seg oppreist
Tordenskjoldeika er i dårlig forfatning og har massive støttepilarer for å holde seg oppreist Foto: Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

Mollestadeika i Birkenes

Mollestadeika eller Vetteeika er kåret til Norges nest største tre. Treet står på gården Vestre Mollestad i Birkenes kommune i Agder. Det er ca. 1 000 år gammelt og har seks store grener. Største gren har en tykkelse (omkrets) på 2,59 m. Treet er fremdeles i live, selv om det er innhult.

Mollestadeika. Foto: Karl Ragnar Gjertsen

Har du bilde av en eikekjendis?

Har du et eller flere fotografier og litt om historien rundt et kjent og kjært eiketre? Send det gjerne til birgit.broso@statsforvalteren.no, så publiserer vi det her.

På Instagram brukes hashtag #huleeiker for å tagge hule eiker som er en #utvalgtnaturtype

Gammelt postkort som viser Kjoseika i Brunlanes. Den var den første eika i Vestfold som ble fredet etter naturfredningsloven.
Gammelt postkort som viser Kjoseika i Brunlanes. Den var den første eika i Vestfold som ble fredet etter naturfredningsloven. Foto: Ukjent.